Türkiye'de Bir Devir Kapandı: Küçük Sedanlar Tarih Oldu, SUV Devri Başladı!

Selamlar otomobil tutkunları,

Bugün otomobil gündemini kurcalarken çok çarpıcı bir gelişmeye denk geldim, hemen sizinle paylaşmak ve üzerine biraz sohbet etmek istedim. Yıllardır “Türkiye bir sedan ülkesidir” derdik ya, galiba o devir artık resmen kapandı.

ODMD’nin son verilerine göre, Ocak 2026’da B segmenti küçük sedan (Honda City, Citroen C-Elysee, Renault Taliant gibi modeller) satışları sıfıra inmiş! Evet, yanlış duymadınız, tek bir adet bile satılmamış. Geçen yılın tamamında bile sadece 570 adet satılmıştı.

Peki, bu insanlar nereye gitti derseniz; cevap belli: SUV modeller!
Şu an pazarın %60’ından fazlasını SUV’lar domine ediyor. Özellikle B-SUV segmentindeki yükseliş inanılmaz. Eskiden “bagajı geniş olsun, az yaksın” diye sedan alanlar, artık yerden yüksek olsun, prestijli dursun diye SUV’lara yönelmiş durumda.

C segmenti sedanlar (Egea, Corolla, Megane gibi) elektrikli modellerin desteğiyle şimdilik biraz daha direniyor ama küçük sedanlar için yolun sonu göründü gibi. Markalar da artık yatırımlarını tamamen SUV ve crossover modellerine kaydırıyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

• Küçük sedanların piyasadan silinmesi sizi şaşırttı mı?
  • “Sedan candır” diyenlerden misiniz, yoksa “SUV varken sedanın yüzüne bakmam” diyenlerden mi?
  • İkinci el piyasasında bu durum küçük sedan fiyatlarını nasıl etkiler?

Fikirlerinizi merakla bekliyorum, herkese keyifli forumlar!