Selamlar otomobil tutkunları,
Bugün otomobil gündemini kurcalarken Tofaş cephesinden gelen çok sıcak haberlere denk geldim, hemen sizinle paylaşıp üzerine biraz sohbet edelim istedim. Malum, Tofaş bizim yerli üretim kalemiz, Bursa’nın gururu.
Şirket 2025 yılının son çeyrek bilançosunu açıkladı ve rakamlar gerçekten dudak uçuklatıyor. Piyasa 3,1 milyar TL kâr beklerken, Tofaş tam 5,3 milyar TL net kâr açıkladı!
Yıl genelindeki hasılatı ise 319 milyar TL’yi bulmuş. Bu ekonomik ortamda bu rakamlar gerçekten büyük başarı.
Peki bizi asıl ilgilendiren kısım ne? Tabii ki yeni modeller ve üretim! ![]()
Haberlerde dikkatimi çeken birkaç kritik nokta var:
- K9 Projesi Geliyor: Stellantis ortaklığıyla Bursa fabrikasında üretilecek yeni hafif ticari araç (K9 projesi) için düğmeye basılmış. 256 milyon Euro’luk dev bir yatırım söz konusu. 2026’nın üçüncü çeyreğinde üretim başlıyor! Bu demek oluyor ki yollarda yepyeni yerli üretim ticariler göreceğiz.
- Egea’ya Devam: Efsane modelimiz Egea/Tipo’nun üretimi Haziran 2026’ya kadar uzatılmış. Yani “Egea bitiyor mu?” soruları bir süre daha rafa kalktı.
- İhracat Rekoru: İhracat adetleri yıllık bazda %297 artmış! Bursa’da üretilen araçlar tüm dünyaya vızır vızır gidiyor.
Şahsen ben Tofaş’ın bu atağını çok olumlu buluyorum. Özellikle yeni nesil hafif ticarilerin Bursa’da üretilecek olması hem istihdam hem de piyasadaki araç çeşitliliği açısından harika haber.
Siz ne düşünüyorsunuz?
- Yeni gelecek hafif ticari modeller sizce Doblo’nun boşluğunu doldurabilir mi?
- Egea’nın üretiminin uzatılması doğru bir karar mı yoksa artık yeni bir binek modelin vakti geldi mi?
- Tofaş’ın bu kâr başarısı araç fiyatlarına veya kampanyalara yansır mı dersiniz?
Yorumlarınızı bekliyorum, forumdaşlar! Bakalım Bursa’dan daha ne sürprizler çıkacak… ![]()
#otomobil #tofaş #egea #stellantis #bursa #yerliüretim #otomotivgündem