Kışın Marş Basmayanlar Buraya! Teknik Tavsiyeler ve Çözümler

Selamlar herkese,

Bugün biraz fiyatlardan, piyasadan uzaklaşıp hepimizin başını ağrıtan şu “soğuk hava dertlerine” değinelim istedim. Malum, Şubat ayındayız ve sabahları marşa bastığımızda o nazlı çalışma sesi bazen can sıkabiliyor.

Geçen sabah benim emektar da biraz naz yaptı, “hadi oğlum, yapma oğlum” derken zar zor çalıştırdım. Sonra oturdum biraz araştırdım, biraz da kendi tecrübelerimle birleştirip kışın en çok karşılaştığımız şu teknik mevzuları bir toparlayayım dedim.

1. Akü Meselesi: “Tık” Sesi Gelmiyorsa Dikkat!
Soğuk hava akünün en büyük düşmanı. Kimyasal reaksiyonlar yavaşlıyor, marş gücü düşüyor. Eğer akünüz 3-4 yaşını geçtiyse, sabahları o “halsiz” marş sesini duyuyorsanız bir ölçtürmekte fayda var. Yolda kalmak gerçekten can sıkıcı.

2. Antifriz: Motorun Can Damarı
“Hava çok soğumaz, bir şey olmaz” demeyin. Antifriz sadece donmayı engellemez, aynı zamanda korozyonu da önler. Derecesini mutlaka kontrol ettirin. Motor bloğunu çatlatmak şakaya gelmez, masrafı malum…

3. Silecekler ve Cam Suyu
Donmuş silecekleri zorla çalıştırmak motorunu yakabilir. Akşamdan silecekleri kaldırmak veya bir karton koymak eski ama altın değerinde bir taktik. Bir de mutlaka kışlık cam suyu kullanın, fıskiyeler donunca görüş sıfıra iniyor.

4. Isıtma Bujileri (Dizelciler Buraya!)
Eğer dizel bir aracınız varsa ve sabahları geç çalışıyorsa, muhtemelen kızdırma bujilerinden biri veya birkaçı görevini yapmıyordur. Ekranda ışık yanmasa bile bazen performansları düşebiliyor.

Sizin Başınıza Gelen İlginç Bir Kış Arızası Var mı?

Benim başıma bir keresinde kapı kilitlerinin donması gelmişti, araca girememiştim! Sizin de böyle “yok artık” dediğiniz veya “şunu yapın, hayat kurtarır” dediğiniz teknik tavsiyeleriniz var mı?

Gelin şu teknik mevzuları, bakımları biraz konuşalım. Herkese kazasız, belasız ve tek marşta çalışan sabahlar dilerim! :slight_smile: