Selamlar herkese,
Son günlerde otomobil dünyasında en çok konuşulan konulardan biri olan “hurda teşviki” ve “ÖTV’siz yerli otomobil” meselesi tekrar alevlendi. Malum, sıfır araç fiyatları aldı başını gitti, ikinci el piyasası da pek iç açıcı değil. Hal böyle olunca gözler meclisten gelecek haberlere çevrildi.
Gündemdeki gelişmeleri biraz araştırdım, durum şu şekilde özetlenebilir:
1. 25 Yaş Üstü Araçlar İçin Hurda Teşviki
Trafikteki 25 yaş ve üzeri, ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılması için yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığı söyleniyor. Eğer bu yasa geçerse, eski aracını hurdaya verenlere yeni yerli araç alımlarında ciddi avantajlar sağlanması planlanıyor. Hem yolların gençleşmesi hem de güvenlik açısından mantıklı bir adım gibi duruyor.
2. “İlk Arabam Yerli Otomobil” Programı
Özellikle 3 ve üzeri çocuğu olan geniş aileler için “İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı” konuşuluyor. Taslağa göre, üzerine kayıtlı aracı olmayan ve şartları sağlayan vatandaşlar, Türkiye’de üretilen (en az %40 yerlilik oranına sahip) modelleri ÖTV ödemeden alabilecek. Togg, Egea gibi modeller bu kapsama girebilir deniliyor.
3. Gerçekten Olur mu?
Sektör temsilcileri ve bazı milletvekilleri bu konuda oldukça umutlu. Ancak bütçe dengeleri ve vergi gelirleri açısından bakıldığında “zor” diyenler de var. Yine de 2026 yılı içinde bu konunun meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Sizce bu teşvikler piyasayı canlandırır mı yoksa sadece belirli bir kesimle mi sınırlı kalır? Eğer 25 yaş üstü bir aracınız olsaydı, bu teşvikle yerli bir modele geçmeyi düşünür müydünüz?
Yorumlarınızı bekliyorum, herkese kazasız belasız sürüşler!